2019

Västanbergs samfällighetsförening NYHETSBREV 
www.vastanberg.se
2019-11-24

NYHETSBREV – NOVEMBER
Styrelsen lämnar efter varje styrelsemöte information om vad som avhandlas löpande under året. Här kommer en rapport från det styrelsemöte som ägde rum den 24 november. I nyhetsbrevet redovisas både större och mindre frågor och även frågor som styrelsen har haft anledning att hantera mellan styrelsemötena.  Vi tar tacksamt emot förslag, synpunkter eller frågor som ni vill göra styrelsen uppmärksam på. Mejla i så fall till föreningens sekreterare Peter Waldenström (pew@telia.com) eller med en lapp i Waldenströms brevlåda, så hanterar vi frågorna vid nästkommande styrelsemöte.

Driftstörningar på permanent- och sjövatten ska alltid anmälas genom ingången på föreningens hemsida: www.vastanberg.se. På hemsidan kan ni också ta del av ev. driftstörningar, kontaktinformation, nyhetsbrev mm.  Vid läckage eller annat akut läge rörande vattnet ska kontakt i första hand tas direkt med driftansvarig. Kontaktlista har tidigare skickats ut och finns även anslagna på anslagstavlorna vid brevlådorna.

Pumphuset 
Arbetet med det nya pumphuset går fortfarande framåt. Av olika anledningar så har vissa grävarbeten försenats, men det inre arbetet i pumphuset fortgår. Nu håller väggarna inomhus på att förses med panel. Om det visar sig bli ytterligare förseningar kommer vi att under vintern ha det gamla pumphuset i drift och istället driftsätta den nya anläggningen under våren. 

Dricksvattnet
Vattenförsörjningen är oförändrad tillfredställande. I början på november lämnades ett stort vattenprov in som uppvisade att vattnet håller en god kvalitet. Dricksvattnet är därmed tjänligt, som det mer formellt heter när vattnet är godkänt. Nästa prov, som också kommer att vara ett stort prov, kommer att lämnas in i april 2020. 

Julgranen
Vi har nu sågat bort de nedersta grenarna på julgranen för att förbättra sikten i korsningen (och så blev det lite snyggare som en ren bonuseffekt).

Fotbollsplanen
Styrelsen har varit i kontakt med Dyviks samfällighet och fått information om att fotbollsplanen i Dyvik kommer att rustas upp. Det innebär förhoppningsvis att trycket på och visst störande från vår egen fotbollsplan kommer att minska något nästa sommar.

Grantändning med glögg
Välkomna till Julgransparken för grantändning med glögg och pepparkakor lördag den 30 november kl. 17.00. 

Kalendarium
För samfällighetens medlemmar
30 november kl. 17.00 Grantändning i Julgransparken
31 mars sista dagen för inlämnande av motioner till årsstämman
31 maj kl. 10.00 årsstämma (prel. datum)

Styrelsemöten
12 jan  kl. 10.00 
16 feb  kl. 10.00 
22 mar kl. 10.00 
26 apr  kl. 10.00 
10 maj kl. 10.00 
31 maj konstituerande möte efter årsstämman (prel. datum)

På styrelsens uppdrag
Peter Waldenström

Läs hela inlägget »

Västanbergs samfällighetsförening NYHETSBREV www.vastanberg.se

2019-10-27 NYHETSBREV – OKTOBER

Styrelsen lämnar efter varje styrelsemöte information om vad som avhandlas löpande under året. Här kommer en rapport från det styrelsemöte som ägde rum den 27 oktober. I nyhetsbrevet redovisas både större och mindre frågor och även frågor som styrelsen har haft anledning att hantera mellan styrelsemötena. Vi tar tacksamt emot förslag, synpunkter eller frågor som ni vill göra styrelsen uppmärksam på. Mejla i så fall till föreningens sekreterare Peter Waldenström (pew@telia.com) eller med en lapp i Waldenströms brevlåda, så hanterar vi frågorna vid nästkommande styrelsemöte.

Driftstörningar på permanent- och sjövatten ska alltid anmälas genom ingången på föreningens hemsida: www.vastanberg.se. På hemsidan kan ni också ta del av eventuella driftstörningar, kontaktinformation, nyhetsbrev med mera. Vid läckage eller annat akut läge rörande vattnet ska kontakt i första hand tas direkt med driftansvarig. Kontaktlista har tidigare skickats ut och finns även anslagna på anslagstavlorna vid brevlådorna.

Pumphuset
Arbetet med pumphuset går framåt. Av olika anledningar så har vissa grävarbeten försenats, men det inre arbetet i pumphuset fortgår. Om det visar sig bli ytterligare förseningar kommer vi att under vintern ha det gamla pumphuset i drift och istället driftsätta den nya anläggningen under våren.

Dricksvattnet
Vattenförbrukningen har normala nivåer. Vi kommer inom en vecka ta och lämna in ett nytt, och ett mer omfattande, vattenprov.

Utmärkning av dricksvattenventiler
Dricksvattenventiler och huvudventiler är nu utmärkta med snöpinnar. Snöpinnarna får inte flyttas utan ska stå på sin plats året runt. Det är önskvärt att ni kontrollerar snöpinnarnas placering så att det inte är någon fastighet där det blivit fel utmärkt eller att det i värsta fall saknas en pinne.

Äppelträd
Styrelsen skrev i förra nyhetsbrevet att vi planerar att plantera några äppelträd i Julgransparken. Eftersom det är en samfällighetsfråga har vi nu istället beslutat att ta upp det på årsmötet för att se om det finns några ytterligare eller andra åtgärder som vi kan göra för att göra det lite snyggare i ”parken”. Har ni några förslag eller synpunkter så hör gärna av er till styrelsen!

Fotbollsplanen
Styrelsen har uppmärksammat att det trots anslag vid fotbollsplanen under sommaren var en hel del störande aktiviteter där. Vi vet att många som nyttjar fotbollsplanen kommer från andra områden och frågan är hur vi ska hantera detta. Styrelsen kommer att ta en kontakt med Dyviks samfällighetsförening för att höra oss för om den fotbollsplan som finns där inte längre är spelbar. Vi kommer ta upp den här frågan på kommande årsstämma.

Stormfällda träd
Det ligger en hel del träd kvar från stormen på samfällighetsmark. Styrelsen har nu beslutat av vi med hjälp av en extern kraft ska se till att träden sågas upp och forslas bort. De uppsågade träden kommer i första skedet att läggas på samfällighetsmark på 2-3 platser så att de senare kan tas om hand av en lastbil. Arbetet är planerat att vara klart senast 2 jan 2020.

Hästhagen
Den samfällighetsmark som nyttjas som hästhage, snett emot brevlådorna, kommer fortsättningsvis att upplåtas som hästhage för två hästar. Föreningen har genom ett nyttjandeavtal tills vidare upplåtit marken till en medlem.

Städdagen
På städdagen den 5 oktober var vi ca 20 fastigheter representerade och ungefär lika många deltagare. Styrelsen tackar alla som på olika sätt hjälpte till!
Som vi skickat ut tidigare så är det några båtar som ligger till synes övergivna. Vem äger dessa farkoster? Om ingen hör av sig så utgår styrelsen från att båtarna saknar ägare och vi kommer då på försommaren att samla upp båtarna till en gemensam plats innan vi beslutar om bortforsling.

Stadgar, vattenansvar och områdesregler/information
Styrelsen arbetar vidare med att uppdatera stadgarna och dokument som rör vattenanläggningen och områdesregler med allmän information för samfälligheten.

I januari kommer vi att skicka ut samtliga tre dokument för synpunkter. Det är inga dramatiska förändringar som föreslås utan det är mer fråga om uppdateringar och att få en tydlig dokumentation och beslutsordning över det som redan är känt. Den som redan nu har synpunkter eller tankar som vi bör beakta i arbetet får gärna höra av sig till styrelsen.

En hälsning från Folke Berglund
Folke Berglund, som i höstas sålde sin fastighet på Västanbergsvägen 19, har i ett mejl till styrelsen skrivit att han försökte så gott han kunde säga tack och farväl till så många som möjligt, men att han inte kom i kontakt med alla. Han bad oss framföra hans tack till alla för god grannsämja under åren! Vi tackar Folke för de vänliga orden och som han skrev, det är inte omöjligt att han dyker upp i våra svampskogar.

Kalender
Styrelsen sammanträder: 24 nov

För samfällighetens medlemmar:
30 nov kl. 17.00 Grantändning i Julgransparken

På styrelsens uppdrag
Peter Waldenström

Läs hela inlägget »

Västanbergs samfällighetsförening NYHETSBREV 
www.vastanberg.se
2019-09-29

NYHETSBREV – SEPTEMBER

Städdag den 5 okt kl. 10.00 med samling i Julgransparken
Välkomna till höstens städdag! Alla arbetskrafter behövs! Ta med buskröjningsverktyg om ni har! Vi kommer dessutom att hyra två bensindrivna röjsågar. 

Under städdagen ska vi:
1. Ta bort sly i badviken
2. Ta bort sly utmed vägarna
3. Ta upp flotten i badviken
4. Samla upp några till synes övergivna båtar

Vi ska köra bort det vi röjer till Julgransparken där vi kommer elda. Om det finns någon som har bil/fyrhjuling med släpkärra är det bra om skräpet under hand kan köras till Julgransparken. Om vi inte kan köra bort från badviken kan vi elda även där. 

Vid 14-tiden så rundar vi av med korvgrillning och kaffe vid brasan i Julgransparken! Samfällighetsföreningen bjuder!

Som vanligt sker en viss reducering av årsavgiften för deltagande fastighetsägare.

VÄLKOMNA!

Styrelsen lämnar efter varje styrelsemöte information om vad som avhandlas löpande under året. Här kommer en rapport från det styrelsemöte som ägde rum den 29 september. I nyhetsbrevet redovisas både större och mindre frågor och även frågor som styrelsen har haft anledning att hantera mellan styrelsemötena.  Vi tar tacksamt emot förslag, synpunkter eller frågor som ni vill göra styrelsen uppmärksam på. Mejla i så fall till föreningens sekreterare Peter Waldenström (pew@telia.com) eller med en lapp i Waldenströms brevlåda, så hanterar vi frågorna vid nästkommande styrelsemöte.

Driftstörningar på permanent- och sjövatten ska alltid anmälas genom ingången på föreningens hemsida: www.vastanberg.se På hemsidan kan ni också ta del av ev. driftstörningar, kontaktinformation, nyhetsbrev m.m.  Vid läckage eller annat akut läge rörande vattnet ska kontakt i första hand tas direkt med driftansvarig. Kontaktlista har tidigare skickats ut och finns även anslagna på anslagstavlorna vid brevlådorna.

Pumphuset 
Pumphusets stomme är nu uppfört med ytterväggar och tak. Visst kompletterande grundarbete kvarstår. Den uppgift som prioriteras nu är att få det invändigt klart så att beställda installationer kan göras. Arbetet 
för driftsättning är ca 2 veckor försenat, men beräknas kunna genomföras under oktober. Under våren 2020 ska kvarvarande icke tidskritiska arbeten utföras som målning, läggning av plåttak etc.

Dricksvattnet
Vattenförbrukningen har normala nivåer.

Utmärkning av dricksvattenventiler
Under okt/nov kommer vi nu märka ut dricksvattenventilernas placering med s.k. snökäppar. Efter utmärkning får inte snökäpparnas flyttas.
 
Äppelträd
Styrelsen har beslutat att plantera två äppelträd i Julgransparken utmed Västanbergsvägen. Om möjligt ska vi försöka få träden på plats redan i höst. 

Kalender
Styrelsen sammanträder
27 okt och 24 nov

För samfällighetens medlemmar
 5  okt  kl. 10.00  Städdag med grillning i Julgransparken
30  nov kl. 17.00  Grantändning i Julgransparken


På styrelsens uppdrag
Peter Waldenström

Läs hela inlägget »

Västanbergs samfällighetsförening NYHETSBREV 
www.vastanberg.se
2019-08-26

NYHETSBREV – AUGUSTI

Styrelsen lämnar efter varje styrelsemöte information om vad som avhandlas löpande under året. Här kommer en rapport från det styrelsemöte som ägde rum den 26 augusti. I nyhetsbrevet redovisas både större och mindre frågor och även frågor som styrelsen har haft anledning att hantera mellan styrelsemötena.  Vi tar tacksamt emot förslag, synpunkter eller frågor som ni vill göra styrelsen uppmärksam på. Mejla i så fall till föreningens sekreterare Peter Waldenström (pew@telia.com) eller med en lapp i Waldenströms brevlåda, så hanterar vi frågorna vid nästkommande styrelsemöte.

Driftstörningar på permanent- och sjövatten ska alltid anmälas genom ingången på föreningens hemsida: www.vastanberg.se. På hemsidan kan ni också ta del av eventuella driftstörningar, kontaktinformation, nyhetsbrev m.m.  Vid läckage eller annat akut läge rörande vattnet ska kontakt i första hand tas direkt med driftansvarig. Kontaktlista har tidigare skickats ut och finns även anslagna på anslagstavlorna vid brevlådorna.

Pumphuset 

Styrelsen fick den 15 juli bygglov för nytt pumphus. Markarbeten med utsättning av plintar pågår för närvarande. Enligt de tidplan vi har är installationer från Rö VVS planerade till i slutet av september och driftsättning med nya tankar bedömer vi kan genomföras i oktober. Det kommer därutöver vara en hel del arbeten med spikande av paneler och målande m.m. Jens Holmgren och Peter Wedom kommer behöva hjälp med detta och de som har möjlighet att göra ett handtag kan gärna ta kontakt med Jens för att komma överens om eventuella insatser. 

Dricksvattnet

Vattenprov lämnades in tidigare i augusti och föranledde inga anmärkningar, utan dricksvattnet är tjänligt som det heter när det är som det ska vara. 

Styrelsen har beslutat att fr.o.m. nästa år lämna in tre vattenprover per år. Vi kommer att ta två ”stora” prov under april och oktober och i juli ett vanligt ”standardprov”. Det är en återgång till tidigare rutiner för att i tid kunna uppmärksamma eventuella förändringar som kan kräva åtgärder och därmed säkerställa att vi även fortsättningsvis kommer att ha ett dricksvatten som är bra. 

Sjövattnet

Styrelsen har beslutat att under juli nästa år även lämna in ett vattenprov från Ruggen för att säkerställa att vattnet är lika bra som vi tycker att det verkar vara. Det förekommer en del partiklar i vattnet vi får genom sjövattenanläggningen som beror på att insugningsslangarna ligger för nära botten. Till våren, när sjövattnet sätts på igen ska vi rensa filtren och flytta ut flotten som insugningsslangarna vilar på. Oavsett detta kan ändå rekommenderas att sätta ett reningsfilter på tappstället på den egna fastigheten så att inte sprutmunstycken eller högtryckstvättar sätts igen. 

Stormfällda träd

Arbetet med att ta hand om stormfällda träd är ett stort arbete. Vi kan dessutom räkna med att vissa träd i och med stormfällningen står mer utsatta nu och därmed lättare kan riskera att dras ner i kommande blåsväder. Så långt det är möjligt försöker vi hålla kostnaderna nere genom att anlita Peter Wedom Entreprenad AB som har åtagit sig att under hand och i mån av tid ta hand om fallna träd. Det innebär att vi inte kan utlova en tidplan för när träd kan tas om hand. Styrelsen undersöker även möjligheten och kostnaden att ta in ytterligare arbetskraft för att rensa upp på de ställen där det behövs. Även om arbetet tar längre tid än önskvärt så ber styrelsen om tålamod. Träd på samfällighetsmark som utgör en fara för person eller egendom önskar styrelsen få information om. 

Grannsamverkan

Det är sällan det förekommer inbrott och stölder inom Västanberg. Vi är dock inte helt förskonade. Det är bra om vi alla kan hjälpas åt med att ha ögon och öron öppna och noterar t.ex. registreringsnummer på bilar som vi uppfattar inte har anledning att åka runt på våra vägar eller om vi i övrigt ser något ”som verkar skumt”. Meddela gärna styrelsen och grannar om ni gör sådana iakttagelser. 

Städdag den 5 okt kl. 10.00 med samling i Julgransparken

Förutom buskröjning, övrig ”städning” och upptagning av flotten ska båtar som inte är uppmärkta och som ligger till synes övergivna att samlas upp på ett ställe för senare hantering. Vi har tidigare meddelat att vi med ”snökäppar” kommer att märka ut var huvudventilerna för dricksvatten finns på respektive fastighet. Om möjligt kommer det arbetet att utföras under städdagen. Utöver vad som nämnts så bjuder samfällighetsföreningen på avslutande korvgrillning i Julgransparken. Som vanligt sker en viss reducering av årsavgiften för deltagande fastighetsägare.

VÄLKOMNA!

Kalender
Styrelsen sammanträder
29 sep, 27 okt och 24 nov

För samfällighetens medlemmar
 5  okt  kl. 10.00  Städdag med grillning i Julgransparken
30  nov kl. 17.00  Grantändning i Julgransparken


Peter Waldenström
sekreterare

Läs hela inlägget »

Västanbergs samfällighetsförening NYHETSBREV www.vastanberg.se
2019-07-21

NYHETSBREV – JULI
Styrelsen lämnar efter varje styrelsemöte information om vad som avhandlas löpande under året. Här kommer en rapport från det styrelsemöte som ägde rum den 21 juli. I nyhetsbrevet redovisas både större och mindre frågor och även frågor som styrelsen har haft anledning att hantera mellan styrelsemötena. Vi tar tacksamt emot förslag, synpunkter eller frågor som ni vill göra styrelsen uppmärksam på. Mejla i så fall till föreningens sekreterare Peter Waldenström (pew@telia.com) eller med en lapp i Waldenströms brevlåda, så hanterar vi frågorna vid nästkommande styrelsemöte.

Driftstörningar på permanent- och sjövatten ska alltid anmälas genom ingången på föreningens hemsida: www.vastanberg.se På hemsidan kan ni också ta del av ev. driftstörningar, kontaktinformation, nyhetsbrev mm. Vid läckage eller annat akut läge rörande vattnet ska kontakt i första hand tas direkt med driftansvarig. Kontaktlista har tidigare skickats ut och finns även anslagna på anslagstavlorna vid brevlådorna.

Pumphuset
Styrelsen lämnade 25 juni in ansökan om bygglov för nytt pumphus. Vi fick den 15 juli bygglovet beviljat och startbesked för att sätta igång, direkt efter att den formella överklagandetiden löpt ut den 19 augusti. Vissa förberedande markarbeten ska vi försöka komma igång med tidigare. Vi ska till nästa styrelsemöte ha gjort upp en tidplan för byggnation, idrifttagning och rivning av nuvarande pumphus. Det nya pumphuset kommer att byggas i lösvirke och ha en yta på 15 m2. Det kommer att vara rödmålat och få ett svart plåttak.

Samfällighetens försäkring
Delar av styrelsen besiktigade tillsammans med en skadekonsult skadorna på nuvarande pumphus i början på juli. Efter besiktningen och kontakter med försäkringsbolaget, Trygg-Hansa, har vi fått besked om att vi kommer att få en ersättning på 75 000 kr. Även om vi räknar bort självrisken så är det ändå ett välkommet tillskott, som dessutom blev större än väntat.

Samfällighetens stadgar
Vi skrev i förra nyhetsbrevet att styrelsen har beslutat att se över behovet av att modernisera och uppdatera stadgarna. Det arbetet pågår och kommer under hösten att beredas vidare av styrelsen för att i januari sedan kunna skickas ut till samtliga medlemmar med begäran om synpunkter, så att beslut kan tas under 2020 års föreningsstämma.

Information till fastighetsägare
Nyhetsbrev och information skickas i första hand ut med e-post. Vi har tidigare efterlyst uppgift om e-postadresser för att underlätta utskick och delgivning. Fortfarande saknar styrelsen e-postadresser till nio fastighetsägare. Detta nyhetsbrev går som vanligt ut till samtliga, vilket innebär att vi skickar ut med brev till de som inte anmält e-postadress.
De som inte har anmält e-postadress senast 20 augusti kommer fortsättningsvis få ta del av nyhetsbreven genom att gå in på föreningens hemsida, www.vastanberg.se
Den som ev. saknar tillgång till dator kommer även fortsättningsvis få brev i lådan. Men vänligen meddela undertecknad i så fall så att vi vet vem som inte har möjlighet att gå in på hemsidan.

Badbrygga
Den badbrygga som länge legat på land i badviken har nu sjösatts och fått en ny typ av förankring. Innan sjösättningen byttes gamla flytblock ut mot nya och gammalt murket virke på undersidan ersattes med nytt virke. Nästa år är planen att byta ut brädorna på ovansidan. Delar av styrelsen deltog med muntra tillrop till Jens Holmgren och Peter Wedom som gjorde de stora arbetena.

Badviken
Föreningens badvik är en populär badplats. Inte bara för oss som tillhör Västanberg utan även för utifrån kommande. Tyvärr leder det ibland till vissa störningar när de regler vi i Västanberg kommit överens om inte efterlevs. Någon har senaste tiden kört med motorcrosscykel i badviken, hundar har även tillåtits bada i badviken och bilar har parkerats på vändplaner. Inget av detta får förekomma, så säga gärna till om ni träffar på någon som inte känner till vad som gäller inom Västanberg.

Grannsamverkan
Det är sällan det förekommer inbrott och stölder inom Västanberg. Vi är dock inte helt förskonade. Det är bra om vi alla kan hjälpas åt med att ha ögon och öron öppna och noterar t.ex. registreringsnummer på bilar som vi uppfattar inte har anledning att åka runt på våra vägar eller om vi i övrigt ser något ”som verkar skumt”. Meddela gärna styrelsen och grannar om ni gör sådana iakttagelser.

Städdagen den 5 okt
För att få lite underlag inför planeringen av städdagen den 5 oktober är vi tacksamma om vi kan få synpunkter, förslag och idéer över vad vi bör ta tag i under den gemensamma städdagen. Som vanligt blir det alla gånger buskröjning där det behövs.

Kalender
Styrelsen sammanträder
26 aug
29 sep
27 okt
24 nov
För samfällighetens medlemmar
5 okt kl. 10.00 Städdag med grillning i Julgransparken
30 nov kl. 17.00 Grantändning i Julgransparken

På styrelsens uppdrag
Peter Waldenström

Läs hela inlägget »

Västanbergs samfällighetsförening NYHETSBREV www.vastanberg.se 
2019-06-30 

NYHETSBREV – JUNI 
Styrelsen lämnar efter varje styrelsemöte information om vad som avhandlas löpande under året. Här kommer en rapport från det styrelsemöte som ägde rum den 30 juni. I nyhetsbrevet redovisas både större och mindre frågor och även frågor som styrelsen har haft anledning att hantera mellan styrelsemötena. Vi tar tacksamt emot förslag, synpunkter eller frågor som ni vill göra styrelsen uppmärksam på. Mejla i så fall till föreningens sekreterare Peter Waldenström (pew@telia.com) eller med en lapp i Waldenströms brevlåda, så hanterar vi frågorna vid nästkommande styrelsemöte. 

Driftstörningar på permanent- och sjövatten ska alltid anmälas genom ingången på föreningens hemsida: www.vastanberg.se På hemsidan kan ni också ta del av ev. driftstörningar, kontaktinformation, nyhetsbrev mm. Vid läckage eller annat akut läge rörande vattnet ska kontakt i första hand tas direkt med driftansvarig. Kontaktlista till ansvariga, se kontaktlistan som är bifogad. 

Pumphuset och dricksvattnet 
Vi har i tidigare nyhetsbrev tidigare informerat om styrelsens beslut, budget och tidplan med att ersätta nuvarande pumphus med ett nytt. Vi har nu lämnat in en bygglovsansökan till kommunen om att få bygga ett nytt pumphus på 15 kvm och samtidigt ansökt om rivningslov för det befintliga. Det nya pumphuset som planeras kommer att vara ett rödmålat isolerat trähus som även innehåller en förrådsdel. Tidplanen är att uppförandet ska kunna komma igång 1 september. Vissa förberedande markarbeten kan komma igång innan bygglov beviljats. 

Vi har från 1 juni börjat med avläsning av vattenförbrukning 1 g/v för att i tid kunna identifiera avvikelser som kan bero på läckor eller annan form av störning. 

Styrelsen har tills vidare, precis som tidigare år, beslutat att minst ett vattenprov ska tas under året. 
Vid kontakter med kommunens enhet för Miljö och hälsa har vi fått besked om att vattenprov för närvarande är frivilligt att lämna men att vår vattentäkt är av sådan art att vi framöver kommer bli skyldiga att lämna prover enligt ett fastställt program. 
Kommunen har lämnat följande information. 
För vattentäkter som försörjer minst 50 personer alternativt producerar minst 10 kbm / dygn gäller kraven i dricksvattenföreskrifterna. Detta innebär att vattentäkten ska registreras som livsmedelsanläggning och ha ett fastställt provtagningsprogram för regelbunden provtagning och analys. Det innebär att vi ser er som en vattentäkt som ska vara registrerad och ha offentlig kontroll enl. SLV FS 2001:30. 
Styrelsen avvaktar till vidare en formell framställning från kommunen. 

Samfällighetens försäkring 
Styrelsen undersöker om samfällighetens försäkring i Trygg-Hansa möjligen kan ge ersättning helt eller delvis för de skador som drabbat nuvarande pumphus. 

Utmärkning av huvudventiler för dricksvatten 
Vi har tidigare berört frågan över hur viktigt det är att driftansvariga kan hitta var huvudventilerna till respektive fastighet finns så att de går att hitta även under vintertid. Styrelsen har nu inhandlat ”snöpinnar” som vi före vintern kommer att se till att de sätts ut som markering var ventilerna är placerade. 

Julgransparken 
Det markavsnitt som är beläget utmed Västanbergsvägen, vid julgranen vid postlådorna, föreslår styrelsen ges namnet Julgransparken. Vid höstens städdag, som vi i senare nyhetsbrev återkommer till, planerar vi att ordna den dagens grillaktivitet där. Om det finns ett bättre förslag på namn än Julgransparken så tar styrelsen tacksamt emot det! 

Badviken 
Den badflotte som nu ligger på land kommer styrelsen lägga i vattnet den 21 juli. Vi vet att det kan tyckas sent men vi räknar med en riktigt lång sommar. Vi kommer att förankra flotten med kättingar och en bojsten under flotten istället för tidigare pålning runt flotten. Detta för att underlätta iläggning och upptagning och dels för att motverka klämskador mellan flotte och pålar. 

Den fiberkabel som tidigare låg över badviken är nu enligt entreprenören något omdragen och delvis nedgrävd och med en del sten över. Anmäl till styrelsen om den uppmärksammas ligga på ett felaktigt sätt. 

Skyltarna med häst och hundförbud i badviken är rengjorda så att ingen ska missa vad som gäller. 

Samfällighetens stadgar 
Stadgarna vi har idag är skrivna 1974 och har varit föremål för flera tillägg. Styrelsen har mot den bakgrunden beslutat att se över behovet av att modernisera och uppdatera stadgarna. Förslag till nya, uppdaterade, stadgar kommer att skickas ut för synpunkter för att slutligen kunna läggas fram som en beslutspunkt på kommande årsstämma. Det är först efter två stämmor som nya stadgar kan skickas in för registrering för att slutligen gälla. 

Kalender 
Styrelsen sammanträder 
21 juli 
26 aug 
29 sep 
27 okt 
24 nov 

För samfällighetens medlemmar 
5 okt kl. 10.00 Städdag med efterföljande grillning i Julgransparken 
30 nov kl. 17.00 Grantändning i Julgransparken 
På styrelsens uppdrag 
Peter Waldenström

Läs hela inlägget »

Styrelsen lämnar efter varje styrelsemöte information om vad som avhandlas löpande under året. Här kommer en rapport från de två styrelsemöten som har ägt rum efter årsmötet som ägde rum den 25 maj.
I nyhetsbrevet redovisas både större och mindre frågor. Vi tar tacksamt emot förslag, synpunkter eller frågor som ni vill göra styrelsen uppmärksam på.
Mejla i så fall till föreningens sekreterare Peter Waldenström (pew@telia.com) eller med en
lapp i Waldenströms brevlåda, så hanterar vi frågorna vid nästkommande styrelsemöte.

Driftstörningar på permanent- och sjövatten ska alltid anmälas genom ingången på föreningens hemsida: www.vastanberg.se På hemsidan kan ni också ta del av ev. driftstörningar, kontaktinformation, nyhetsbrev mm. Vid läckage eller annat akut läge rörande vattnet ska kontakt i första hand tas direkt med driftansvarig. Kontaktlista till ansvariga, se kontaktlistan som är bifogad.

Årsstämman
Ny styrelse och nya tag!
Styrelsen har nu följande ledamöter;
Jens Holmgren, ordf
Peter Waldenström, sekr
Monica Rosenblom, kassör
Sofia Johansson, vattenansvarig
Sirkka-Lisa Kaivola, ledamot
Veronica Glöckner, suppleant
Annika Granelund, suppleant

Dricksvattnet
I förra nyhetsbrevet beskrev vi det omfattande renoveringar som behöver genomföras i pumphuset för att få det i ett över tiden stabilt och driftsäkert skick. Renoveringskostnaden bedömdes uppgå till närmare 250 000 kr. Där efter har ytterligare skador noterats vilket ökar renoveringskostnaden. Vi har efter det beskedet tillsammans med driftansvariga tagit fram underlag för vad det kostnadsmässigt och praktiskt skulle innebära att bygga ett helt nytt
pumphus. Styrelsen har efter en besiktning av pumphuset gjort en noggrann genomgång av
förutsättningarna för att bygga ett helt nytt pumphus. Styrelsen har tagit fram en budget och tidplan och efter genomgång av övrigt underlag beslutat att bygga ett nytt modernt och ändamålsenligt pumphus som med nya installationer och de nya tankarna kan driftsättas.
Budgeten för ett nytt driftsatt pumphus har vi bedömt till ca. 270 000 kr. Grundläggning och arbetskostnad för byggandet kan vi tack vare ideellt arbete hålla nere. Tidigare offerter vi fått för installationer från Rö VVS och El-Teleteknik AB gäller oförändrat. Styrelsen går nu vidare direkt med kontakter med kommunen för att få igång bygglovsprocessen. Den tidplan som
styrelsen beslutat tar sikte på att byggandet ska komma igång senast 1 sep och att vi senast den 15 november (i år) ska ha ett nytt pumphus driftsatt med de nya tankarna i bruk.

Vattenansvarig
Som vi meddelat tidigare har vi en ny funktion i styrelsen med beteckningen vattenansvarig.
En viktig uppgift för vattenansvarig är att vara styrelsens kontaktpunkt för medlemmar och
driftansvariga. Vi uppmanar alla som har allmänna frågor gällande vattenförsörjningen att kontakta Sofia Johansson som är vattenansvarig. När det gäller driftstopp eller annan akut situation ska i första hand driftansvariga underrättas direkt.

Huvudvattenledningar
Eftersom huvudvattenledningar kan gå över fastighetsgränser är det en skyldighet att lämna
information till styrelsen innan djupare grävarbete påbörjas inom den egna fastigheten. Det är först när styrelsen har haft möjlighet att lämna eventuella anvisningar för grävarbete som grävarbete får äga rum. I annat fall får fastighetsägaren ansvara för de kostnader som kan uppstå på grund av skador på vattenledningarna.
Utmärkning av huvudventiler för dricksvatten
Vi har tidigare berört frågan över hur viktigt det är att driftansvariga kan hitta var huvudventilerna till respektive fastighet finns så att de går att hitta även under vintertid.
Styrelsen har nu beslutat att styrelsen kommer att ansvara för det genom att sätta ut s.k.
vägkäppar eller liknande som anger ventilernas placering. Vi kommer att se till att detta genomförs före vintern.

Samfällighetsmark
Det markavsnitt som en tid disponerats som hästhage på Västanbergsvägen, vid julgranen, har nu återgått till föreningen. Det är viktigt att vi alla hjälps åt att vårda den gemensamma marken. Vi vill därför uppmuntra alla att runt sina egna fastigheter snyggar till samfällighetsmark som ser ut att behöva snyggas till. På så sätt blir området trevligare för alla.

Nya livbojar
Nya livbojar kommer under juni att sättas upp vid badplatsen/bastun.

Vägar
Från vägsamfällighetens årsmöte kan informeras att vägskyltarna kommer att bytas ut och att de cementringar för sand som står utplacerade av trafiksäkerhetsskäl kommer att bytas ut mot glasfiberlådor.

Kalender
Styrelsen sammanträder nästa gång den 30 juni.
Höstens städdag återkommer vi till.

På styrelsens uppdrag
Peter Waldenström

Bilaga: Kontaktlista

Styrelse och driftansvariga
Jens Holmgren (ordf) Västanskogsvägen 14
jesseholmgren@icloud.com
073-980 65 11

Peter Waldenström (sekr) Västanbergsvägen 6
pew@telia.com
070-529 18 06

Monica Rosenblom (kassör) Västandalsvägen 6
monica.rosenblom@gmail.com
072-177 53 93

Sirkka-Lisa Kaivola (ledam) Västanskogsvägen 10
sirkka.kaivola@outlook.com
079-310 08 28

Sofia Johansson (vattenansvarig och Västanhagsvägen 8
medlemmarnas kontakt i allmänna
vattenfrågor)
osisin2003@yahoo.se
072-251 88 07

Veronica Glöckner (suppl) Västanängsvägen 9
verolica@hotmail.com
072-155 75 71

Annika Granelund (suppl) Västanängsvägen 11
annika@granelund.se
070-496 29 22

Driftsansvariga (underrättas direkt i akuta vattenfrågor)
Roger Granelund Västanängsvägen 11
roger@granelund.se
070-759 53 91

Peter Wedom Västanbergsvägen 18
barba@pwe.se
070-258 60 63

Läs hela inlägget »

Styrelsen lämnar efter varje styrelsemöte information om vad som avhandlas löpande under året. Här kommer en rapport från styrelsemötet som ägde rum den 13 april. I nyhetsbrevet redovisas både större och mindre frågor. Vi tar tacksamt emot förslag,
synpunkter eller frågor som ni vill göra styrelsen uppmärksam på. Mejla i så fall till föreningens sekreterare kerstin.botin@icloud.com eller med en lapp i Kerstins brevlåda, så hanterar vi frågorna vid nästkommande styrelsemöte.

Driftstörningar på permanent- och sjövatten ska alltid anmälas genom ingången på föreningens hemsida, www.vastanberg.se På hemsidan kan ni också ta del av ev. driftstörningar, kontaktinformation, nyhetsbrev mm.

Dricksvattnet
Som meddelades i föregående nyhetsbrev pågår ett arbete med att säkerställa dricksvattenförsörjningen. De nya större och tidigare nedgrävda vattentankarna vid pumphuset på Västanbergsvägen ska kopplas in och i anslutning till det pågår en större upprustning av pumphuset med nya pumpar och elinstallationer. I föregående nyhetsbrev redovisade vi mer detaljerat om arbetet. Jens Holmgren ansvarar för de arbete som genomförs med åtgärder i pumphus och inkoppling av vattentankar. Jens kommer i förekommande fall begära viss hjälp från medlemmar och styrelsen tackar redan på förhand dem som på Jens begäran medverkar till upprustningen av pumphuset.

Alla huvudventiler har succesivt bytts under de senaste åren vilket innebär att det numera är sällsynt med läckage och förfrysning i samfällighetens vattenledningsnät. I kommande steg efter det att pumphuset är upprustat och de nya vattentankarna tagits i drift ser styrelsen det som en viktig uppgift att se över det kommande behovet av att succesivt
byta ut de snart 50-åriga ledningarna till nya. Några konkreta planer finns inte än men eftersom det är något som i sinom tid måste göras är det viktigt att det finns en ekonomisk framförhållning som gör det möjligt när det väl behöver göras.
Lika viktigt som det är att vi säkerställer fungerande huvudvattenledningar är det att alla fastighetsägare håller de egna ledningsnäten i gott skick och i tid uppmärksammar tendenser till läckage. Vid misstänkt läckage ska huvudventil på tomten stängas av direkt.
Under vintertid är det dessutom nödvändigt att huvudventil är avstängd om det finns risk för förfrysning. Under vintern har en förfrysningsskada inträffat som innebar att alla under en tid blev utan vatten. Sådana kostnader drabbar i sin helhet fastighetsägaren men det orsakar boende i området besvär och de driftansvariga onödigt arbete. Se även
dokumentet Samfällighetsvatten (definitioner och ansvar) som vi skickade ut i samband med förra nyhetsbrevet.

Stormen Alfrida
Ris som samlats upp och som ligger framdraget till väg kommer vi hjälpas åt att ta hand om under höstens städdag. Uppsågade stockar som är framdragna till väg kommer vi samtidigt ta hand om, om ingen väljer att själv ta hand om det som ved.

Vägar
Efter vintern kan vi nu konstatera att vägarna åter igen är i bättre skick. Vägföreningen har sitt årsmöte i Nykvarns bygdegård lördag den 5 maj kl. 15.00.

Badviken
Vid badviken ligger idag en gammal hydrofor och en gammal trasig båt. Styrelsen ska se
till att de kommer bort innan badsäsongen börjar. Likaså ska vi kontakta entreprenören
som lagt ner fiberkabeln i sjön, för att se till att kabeln inte ligger på sjöbotten tvärs över
viken utan läggs längre ut.

Båtar
Det händer att båtar utmed samfällighetens strand ibland tycks ”förlora” ägare och blir liggande till synes övergivna. För att inte riskera att vi får ”vrak” liggande som ingen ansvarar för uppmanar styrelsen båtägare att märka upp sin båt med ägarnamn. Båtar som inte är uppmärkta efter sommaren kommer under höststädningen att samlas ihop på en gemensam plats som ett första steg innan de forslas bort.

Arrendeavtalet
Styrelsen har skickat villkorsändring av arrendeavtalet till arrendatorn med begäran om
en höjning av arrendeavgiften från 5000 kr till 8000 kr per år.

Fotbollsplanen
I enlighet med vad styrelsen tidigare beslutat kommer vi innan fotbollssäsongen börjar sätta upp ett anslag med trivselregler vid fotbollsplanen. Anslaget kommer att ha följande lydelse.
Medlemmar i Västanbergs samfällighet har alltid, oberoende av ålder, förtur om de kommer spelande lag från andra ställen. (Det är samfälligheten som äger
planen och står för kostnader av material och klippning)

  • Efter kl 22.00 får spel på fotbollsplanen inte förekomma. Planens grannar består av boende som ska upp tidigt för att arbeta, har barn som behöver lugn och ro för att kunna sova.
  • Fordon parkeras i anslutning till verktygsförrådet och får på inga villkor hindra boende på Västanhagsvägen att komma in på sina uppfarter. Detta inkluderar vändplan. Kom gärna gående eller cyklande, så har ni klarat av uppvärmningen.
  • Ta med allt skräp och alla personliga pinaler när spelet är klart.
  •  Var aktsam med målburar, nät och plan. De ska hålla i många år.


Kommande årsstämma – lördag 25 maj
Sista dag för inlämnande av motioner var 31 mars. Några motioner har inte inkommit.
Årsmöteshandlingar och formell kallelse kommer att skickas ut i början på maj. Årsmötet äger rum lördag den 25 maj kl. 10.00 i Nykvarns bygdegård. Som vanligt ser vi till att det finns lite kaffe och en kaka.

På styrelsens uppdrag
Peter Waldenström

Läs hela inlägget »

Styrelsen lämnar efter varje styrelsemöte information om vad som avhandlas löpande under året.
Här kommer en rapport från styrelsemötet som ägde rum den 23 februari. Det var årets första styrelsemöte. I nyhetsbrevet redovisas både större och mindre frågor. Vi tar tacksamt emot förslag, synpunkter eller frågor som ni vill göra styrelsen uppmärksam på. Mejla i så fall till föreningens sekreterare kerstin.botin@icloud.com eller med en lapp i
Kerstins brevlåda, så hanterar vi frågorna vid nästkommande styrelsemöte.
Driftstörningar på permanent- och sjövatten ska alltid anmälas genom ingången på föreningens hemsida, www.vastanberg.se
På hemsidan kan ni också ta del av ev. driftstörningar, kontaktinformation, nyhetsbrev mm.

Dricksvattnet
Som meddelades i föregående nyhetsbrev pågår ett arbete med att säkerställa dricksvattenförsörjningen. De nya större och tidigare nedgrävda vattentankarna vid pumphuset på Västanbergsvägen ska kopplas in och i anslutning till det pågår en upprustning av pumphuset med nya pumpar och elinstallationer. Arbetet har blivit större och mer genomgripande än som från början var tänkt på grund av att det under vintern inträffat ett övertryck i hydroforen som ledde till att den ”sprängdes” och större skador uppstod i pumphuset. Anledningen till händelsen berodde på förfrysning med anledning av en frånslagen brytare, som i sin tur innebar att värmen i pumphuset inte fungerade som det är tänkt. Händelsen illustrerar nödvändigheten av att den påbörjade upprustningen av pumphuset är nödvändig. Mot bakgrund av det inträffade har styrelsen, utöver de arbete som tidigare har planerats, beslutat om åtgärder för att motverka
framtida frysskador och att ordentligt renovera pumphuset. Totalkostnaden för den renovering och upprustning som pågår beräknas uppgå till ca. 250 000 kr. Styrelsen bedömer att kostnaderna ryms inom ramen för de ekonomiska utrymme föreningen har, under förutsättningen att föreningen inte drabbas av några helt oväntade kostnader i övrigt. Jens Holmgren ansvarar för de arbete som genomförs med inkoppling av vattentankar och åtgärder i pumphus. Jens kommer i förekommande fall begära viss hjälp
från medlemmar och styrelsen tackar redan på förhand dem som på Jens begäran medverkar till upprustningen av pumphuset.

Ansvar för dricks- och sjövatten
Med tanke på att vattenförsörjningen är samfällighetens huvuduppgift bör det vara tydligt
vad vi menar med olika begrepp och vilket ansvar var och en har. Idag rör vi oss delvis med olika uttryck och uppdraget och ansvaret för de som arbetar med vattenförsörjningen har inte heller varit helt tydligt. Mot den bakgrunden har styrelsen i samråd med pumphusmaskinisterna beslutat att i ett samlat dokument tydliggöra hur vattenansvaret ska se ut inom samfälligheten. Bland annat har styrelsen beslutat att utse en särskild vattenansvarig i styrelsen och att det tidigare begreppet pumphusmaskinist ska
ersättas med begreppet driftansvarig. I anslutning till nyhetsbrevet skickas dokumentet Samfällighetsvatten (definitioner och ansvar) ut samt publiceras här på hemsidan under sidan "FÄRSKVATTEN".

Huvudvattenledningar
Det har under åren inträffat att enskilda fastighetsägare vid grävarbete skadat huvudvattenledningar med läckage som följd. Någon exakt dokumentation över hur huvudvattenledningarna inom området är dragna finns inte. Det är inte heller möjligt att tekniskt identifiera hur vattenledningarna är dragna på grund av att ledningarna är gjorda av plastlikande material. Vi vet däremot att huvudvattenledningar från början, när området etablerades, på vissa håll drogs in över enskilda fastigheter. Det innebär att även om man gräver på den egna tomten kan en huvudledning ligga i marken. Det är därför av yttersta vikt och en skyldighet att fastighetsägare informerar styrelsen innan grävarbete påbörjas inom den egna fastigheten. Det är först när styrelsen har haft möjlighet att
lämna eventuella anvisningar för grävarbete som grävarbete får äga rum. I annat fall får fastighetsägaren ansvara för de kostnader som kan uppstå på grund av skador på vattenledningarna.

Stormen Alfrida – stormpåverkade träd
Det senaste nyhetsbrevet rörde effekterna av stormen Alfrida och de åtgärder som styrelsen vidtog för att rensa vägar, gångvägar och i övrigt se över så att inte några samfällighetsträd riskerade att falla in över fastigheterna. Styrelsen uppmanade också
fastighetsägare att informera styrelsen om det finns träd på samfällighetsmark som riskerar att till följd av stormen falla in över fastigheten. Styrelsen har därefter fått information från några fastighetsägare om träd som eventuellt kan behöva åtgärdas.
Styrelsen besöker berörda fastigheter och gör en bedömning om behov av åtgärd. De rotvältor som finns efter stormen har styrelsen uppdragit åt Peter Wedom Entreprenad AB att lägga ner.

Stormen Alfrida – egen vedhämtning
I förra nyhetsbrevet, rörande Alfrida, skrev vi att det inte möter något hinder att den som vill ha lite extra ved på eget ansvar tar hand om nedfallna träd. Det innebär att den som tar ved också ansvarar för ev. skador som kan inträffa med rotvältor. Den som
uppmärksammar rotvältor ska anmäla det till styrelsen som ansvarar för att de tas om hand. De som tar hand om träd bör också ta hand om de ris som blir kvar och inte lämna riset kvar på platsen. Ris bör spridas ut i skogen eller samlas upp i en hög i anslutning till väg/promenadstråk så att det kan tas om hand under höstens städdag.

Vägar
Nu i tjällossningstider är det ofrånkomligt att det uppstår potthål och ”smådiken” på vägarna. Särskilt på Lillbodavägen och Västanängsvägen har observerats skador. Styrelsen har därför varit i kontakt med vägfogden Christopher Cårebo som meddelat att många av våra vägtrummor är igenfrusna och att smältvattnet runt vägarna då istället rinner över vägarna vilket skapar håligheter. Så länge det undre väglaget till stor del fortfarande är
fruset är det svårt att åtgärda de håligheter som uppstår. Inom några veckor bedöms vägarna kunna åtgärdas.

Röjning utmed högspänningsledningen
På uppdrag av Vattenfall kommer Dahlbergs Skogsvård AB att med beräknad start v. 10 utföra röjningsarbete utmed ledningsgatan vid Västanskogsvägen. Röjning och besiktning kan ibland ske med hjälp av helikopter.

Kommande årsstämma – lördag 25 maj
Tiden går snabbt och vi står snart inför en ny årsstämma och val av ny styrelse. Tre ledamöter i styrelsen kommer att avgå vid kommande stämma. Ordförande Marcus Glaad som är vald på 2 år kommer på grund av eget arbete avgå redan i år.
Ulla Karlsson som under 20 år varit föreningens trogna kassör avgår
Sekreteraren Kerstin Botin har också valt att avgå.
Suppleanten Hans  Christiansson har också anmält att han inte ställer upp för omval.
Peter Waldenström som är vald på 2 år kvarstår ytterligare 1 år.
Jens Holmgren som förra året valdes in på 1 år ställer sig till förfogande för omval.
Valberedningen som består av Tommy Davidsson och Robert Cserhalmi kommer till
årsstämman lämna förslag på ny styrelse. Anmäl gärna intresse till valberedningen.

Kalender
31 mars Sista dag för inlämning av motioner till årsstämman
13 april Styrelsen sammanträder
25 maj Årsmöte k. 10.00 (Formell kallelse och dagordning skickas ut inför årsmötet)

På styrelsens uppdrag
Peter Waldenström

Läs hela inlägget »
Etiketter: nyheter

I början av januari drog stormen Alfrida in över norra Europa. Även vi i Västanberg fick känna av den. Med tanke på hur det kan se ut efter en storm kan vi nog ändå dra en lättnadens suck över att vi klarade oss utan större skador. Sammanfattningsvis blev
effekterna av stormen strömavbrott under en tid och omkullblåsta eller skadade träd. Vi har inte kunnat upptäcka att några träd har fallit över hus eller kunnat se några andra uppenbara skador på hus.
Styrelsen har ett ansvar för att träd som står på samfällighetsmark och som till följd av stormen riskerar att falla in över enskilda tomter, över ledningsnät eller över promenad- och körvägar tas ner för att inte riskera att skador på egendom eller person uppstår. Styrelsen har därför inventerat vilka åtgärder som styrelsen behöver besluta om och också se till att åtgärder vidtas så att inte några följdskador uppstår på grund av stormen.

Mot ovanstående bakgrund kan styrelsen nu lämna följande information.

1.Redan i anslutning till att stormen bedarrade undanröjdes hinder utmed vägar och utmed promenadvägen till badviken för att få framkomlig väg.
2. Den 9 jan genomfördes en besiktning utmed fastigheternas gränser för att se om det från
samfällighetsmark fanns risk för fallande träd över hus, ledningsnät, kör- eller promenadvägar.
3.Samma dag genomfördes röjning på platser där det bedömdes att risk föreligger att träd som påverkats av stormen skulle kunna orsaka skador. På vissa platser
undanröjdes också hinder för att underlätta framkomlighet på etablerade promenadstråk och på något ställe för att underlätta infart till tomt.

Arbetet har utförts av Peter Wedom Entreprenad AB i samarbete med delar av styrelsen. Ett träd fick tas
ned med hjälp av en arborist eftersom det krävdes trädklättring för att trädet skulle kunna tas ned på ett säkert sätt.

Det akuta arbete som nu har utförts har genomförts för att göra området säkert att visats i. Styrelsen vill ändå fästa uppmärksamhet på att det kan finnas risk för fallande träd som ännu inte har kunnat upptäckas. Någon besiktning av träd i skogsområden har inte
genomförts varför vi manar till försiktighet vid vistelse i terrängen.

Respektive fastighetsägare uppmanas att se över träd på den egna tomten så att risk inte finns för fallande träd på hus och egendom. Den som uppmärksammar träd som står på samfällighetsmark och som behöver åtgärdas på grund av stormskador ombedes vänligen underrätta någon i styrelsen.

Styrelsen sammanträder den 23 feb och vi kommer då fatta beslut om hur vi ska hantera den fortsatta uppröjningen efter stormen. Det möter inget hinder att den som vill ha lite extra ved på eget ansvar tar hand om nedfallna träd och kvistar. På vissa tomter kan det ligga trädgrenar eller kubbar som kommer från den uppröjning som nu har skett.

På styrelsens uppdrag
Peter Waldenström

Läs hela inlägget »