Nyhetsbrev 2018-12-16
NYHETSBREV - NOVEMBER
Styrelsen lämnar efter varje styrelsemöte information om vad som avhandlas löpande under året. Här kommer en rapport från styrelsemötet som ägde rum den 24 november. Det var sista styrelsemötet för året. Tidigare nyhetsbrev kan läsas på hemsidan. I
nyhetsbrevet redovisas både större och mindre frågor. Vi tar tacksamt emot förslag, synpunkter eller frågor som ni vill göra styrelsen uppmärksam på. Mejla i så fall till föreningens sekreterare Kerstin Botin, e-postadress kerstin.botin@icloud.com eller med
en lapp i Kerstins brevlåda, så hanterar vi frågorna vid nästkommande styrelsemöte.
Driftstörningar på permanent- och sjövatten ska alltid anmälas genom ingången på föreningens hemsida, www.vastanberg.se. På hemsidan kan ni också ta del av ev. anmälda driftstörningar, status på den befintliga driften, kontaktinformation, nyhetsbrev
mm.
Permanentvattnet
Styrelsens huvuduppgift är att se till att vattenförsörjningen av både permanent- och
sommarvatten är tryggad för fastigheterna i området.
”En särskilt angelägen uppgift är att under hösten se till att de nya nergrävda vattentankarna kopplas in och att en uppdatering sker av elsystemet i pumphuset”. Så skrev vi i förra nyhetsbrevet. Där får vi erkänna att vi inte levt upp till vårt mål. Vi har fått
offerter för VVS- och elarbeten men pga av tidsbrist har vi bestämt att nu skjuta fram driftsättning av de nya tankarna och elarbeten till våren när det åter är plusgrader. Vi har beslutat att all material som behövs ska upphandlas och det innefattar även en s.k.
tryckstegringspump som förhoppningsvis gör att alla kan få samma tryck i vattentillförseln. Alla ska givetvis ha samma tillgång till vatten. Jens Holmgren i styrelsen har åtagit sig att samordna och se till att allt kommer på plats och i drift före sommaren.
Styrelsen kommer senare att meddela datum för när arbetet kommer att vara klart. Trots de påkallade behoven av åtgärder kan konstateras att vattendistributionen under hösten fungerat relativt väl. Styrelsen är medveten om att det finns fastigheter som har svagt/inget tryck vissa tider under dagen. Detta hoppas vi alltså kommer att rättas till när
tryckstegringspumpen är installerad. Det informationsblad som vi tidigare utlovat avseende information om skyldigheter och handhavande vad gäller avstängningsventiler m.m. för permanentvattnet har vi tyvärr ännu inte fått klart, men det kommer.
Vi uppmanar tills vidare alla att märka ut var huvudventilens avstängning sitter så att man vid snötäcke kan se var de finns. De som inte bor permanent uppmanas att inför vintern stänga av huvudventilen till permanentvattnet. Skrivelse från kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet ang. permanentvattnet. För närvarande är styrelsen skyldig att följa livsmedelsverkets rekommendationer, som anges i ”Råd om dricksvattenförsörjning”. Där kan man bl.a. läsa att vi är skyldiga till egenkontroll. Dvs. genom vattenprover försäkra oss om att vi har ett tjänligt dricksvatten. Det är inte föreskrivet hur många årliga vattenprover vi behöver lämna in, men minst en
gång per år ska prov lämnas. Normalt brukar vi lämna tre prov per år. I år har vi lämnat ett prov och vattenkvalitén är tjänlig, som det heter när den är godkänd. Vattenkvalitén graderas i tjänligt, tjäntligt med anmärkningar och otänligt.
Nu har vi emellertid fått en skrivelse från kommunen med begäran om uppgifter om hur stor vattenproduktion vi har och hur många hushåll/personer vi försörjer med vatten.
Kommunens uppfattning är att vi troligtvis har en anläggning som är så pass stor att vi bör omfattas av livsmedelsverkets föreskrifter. Om det är så innebär det att kommunen kommer att anse att vi har en vattentäkt som ska vara registrerad och ha offentlig
kontroll enligt SLV FS 2001:30. Det innebär i sin tur skyldighet att ha ett fastställt provtagningsprogram och att kommunen med vissa mellanrum inspekterar anläggningen.
Styrelsen har fått en mängd uppgifter att fylla i och vi kommer att skicka in uppgifterna
när de åtgärder vi ska göra i pumphuset och med vattentankar är genomförda. Vi återkommer med information när vi fått ett ev. beslut från kommunen.
Sjövattensystemet
Sjövattensystemet var i drift längre än normalt och stängdes av först när vi bedömde att det fanns risk för köldgrader. Likaså är tankarna i pumphuset för sjövattnet tömda. Vi uppmanar alla se till att kranarna är öppna på respektive tomt så att inget vatten står i
ledningarna och orsakar köldsprängning.
Byten av vissa ventiler, som tidigare aviserats, kommer att genomföras inför att sjövattensystemet driftsätts. Likaså kommer en genomgång göras av vattenledningar och vid behov ev. läckor att tätas.
Vattenansvariga
I styrelsen har vi uppmärksammat ett behov av att tydliggöra terminologin och
arbetsbeskrivningar när det gäller de uppgifter som behöver utföras för att vi ska ha
såväl ett fungerande permanet- som sjövatten. Idag rör vi oss med begrepp som
vattenansvariga, pumphusmaskinister och pumphusgrupp. Styrelsen kommer därför till
årsmötet presentera en tydligare beskrivning av uppgifter och ansvar som vi hoppas
även kan locka fler medlemmar att bidra med de uppgifter som behöver utföras.
Samfällighetsmark - jordbruksmark
Vid årsmötet bestämdes att den arrendator vi har som brukar jordbruksmarken skulle sägas upp för att möjliggöra för medlemmar att istället nyttja marken för bete och vall.
Styrelsen har nu med stöd av juridisk expertis undersökt de juridiska förutsättningarna
att säga upp arrendeavtalet. Resultatet blev att de juridiska förutsättningarna saknas.
Besittningsskyddet är starkt och Arrendenämnden kommer, såsom avtalet är skrivet, aldrig godkänna en uppsägning. Det innebär att den arrendator vi har kommer att fortsätta bruka marken fram till den dag han själv väljer att säga upp avtalet.
Arrendeavgift
Nuvarande arrendator betalar idag 5000 kr/år för att arrendera jordbruksmarken på ca 5ha. Arrendeavgiften höjdes senast 2010. Styrelsen har hos Jordbruksverket undersökt nuvarande arrendeavgifter och med det som utgångspunkt beslutat om en höjning av arrendeavgiften till 8000 kr/år. Arrendatorn kommer att underrättas om styrelsens beslut.
Samfällighetsmark - skog
Inom samfälligheten finns en hel del skogsmark. Även skog måste skötas om för att inte
förfalla till urskog och så att träd kan utvecklas på ett sätt som ger en trevlig skogsmark för samfällighetens medlemmar. Styrelsen har därför beslutat att undersöka om vi kan hitta någon som yrkesmässigt kan gallra ut träd som styrelsen märker ut och som betalning för eget ändamål tar hand om nedtagna träd. Det är viktigt att det endast blir fråga om en försiktig gallring utan hjälp av stora avverkningsmaskiner.
Vad som sägs ovan är vad vi skrev i förra nyhetsbrevet. Nu har vi genom en föreningsmedlems släkting, som är skogskonsulent, fått erbjudande om att få en
bedömning om vilka åtgärder vi lämpligen kan utföra. Vi avvaktar den bedömningen och återkommer i frågan.
Vägar
Det har sagts tidigare och det förtjänas att upprepas. Vänligen respektera hastighetsgränsen på max 30 km/tim inom området. Det finns barn, promenerande,
hundar och hästar i området som i annat fall kan råka illa ut. Det finns även gott om vilt som rör sig i närheten av och över vägarna.
Diken
Det finns vissa problem med höga flöden tidvis vid åkermarken vid Västanängsvägens
vändplan. Nu har styrelsen, och säkert fler, uppmärksammat att dikningsarbeten pågår
utmed Västanängsvägen och i gränsen för samfällighetens jordbruksmark. Det är inga
arbeten som styrelsen initierat eller beställt utan det är ett arbete som arrendatorn valt
att utföra, förmodligen för att förbättra odlingsmarken. Styrelsen får återkomma i frågan
om vi efter arrendatorns arbete ser behov av åtgärder.
Ekonomi
Föreningens ekonomi är god. Vi har drygt 159 000 kr i kassan vilket gör att vi har de medel som krävs för att genomföra de åtgärder som är beslutade.
Styrelsen
Föreningens ordförande Marcus Glaad har aviserat att han på grund av hög arbetsbelastning i sitt eget arbete kommer att avgå som ordförande vid kommande årsmöte. Styrelsen, och valberedningen, ser därför gärna att de som är intresserade av att ”dra ett strå till stacken” anmäler sitt intresse oavsett om det gäller ordförandepost eller som styrelseledamot eller suppleant.
Arbetsdagen
Den 6 okt var det arbetsdag. Styrelsen tackar alla som förtjänstfullt bidrog med insatser för det gemensammas bästa!
Kalender
1 dec Grantändning kl. 17 vid samfällighetens julgran vid postlådorna. Vi firar in den
kommande julen med glögg och pepparkakor.
23 feb Styrelsemöte
6 apr Styrelsemöte
31 mars Sista dag för inlämning av motioner till årsmötet
25 maj Årsmöte kl. 10.00 på fotbollsplanen